« vissza A nyomtatási nézethez kattintson ide!Nyomtatható változat

REGÖLŐ

ÓVODAI MŰSOROK - ZENÉS, NÉPTÁNCOS ÓVODAI FOGLAKOZÁSOK

Magyar nyelv-, irodalom- és történelemszakos tanárként és költőként gitárkísérettel zenés foglalkozásokat, műsorokat tartok a fővárosban és országszerte óvodásoknak a hagyományos népi gyermekdalok, népi játékok és megzenésített versek alapján. Általában megmozgatom a gyerekeket valamilyen keretjáték révén: közösen dalolunk, tapsolunk, muzsikálunk, játszunk, lovagolunk, táncolunk. Citerát és más népi hangszereket is használok. Legtöbbször negyedórás néptánctanítással, táncházzal, nagy vigassággal zárjuk a találkozót.
Alkalmanként néptáncos, hegedűs népdalénekesnővel együtt mozgatjuk a gyerekeket s ha kell, a szülőket is. Általában 400-500 Ft-ot kérek gyermekenként. Nagy létszám esetén egymás után két műsort is vállalunk.

A műsorok részletes leírásához kattintson a narancsszínnel kiemelt címekre!

 1. Szüreti mulatság
 2. Mihály-napi vásár – pásztorünnep
 3. Dióverő ünnep
 4. Gyümölcsszedés nótázva
 5. "Itt van az ősz, itt van újra."  Megzenésített verses, csöndesebb, meghittebb őszi műsor, fölhasználva néhány népdalt, mondókát, népi gyermekjátékot, és persze itt sem maradhat el egy kis táncház.
 6. Vásározás és látogatás nagyapó és nagyanyó tanyáján. Mihály-napi vásár és egyéb nevezetes vásár kapcsán is eljátszható keretjáték – kilovagolunk nagyapó és nagyanyó tanyájára, segítünk nekik a veteményes kertben, az állatok körül s a konyhában, sütünk a kemencében kenyeret, kalácsot, cipót, lepényt, perecet, kifliket, zsömléket – összegyűjtünk mindent, amit ki lehet vinni a piacra, a vásárba, aztán a piacon a keresett pénzen veszünk nagyapónak s nagyanyónak vásárfiát – kalapot, bicskát, kendőt, kötényt, papucsot  és amit kérnek, Daltanulás, óvodazenekar, néptánc. A Kitrákotty-mese eljátszása itt elmaradhatatlan, és például a Beültettem kis kertemet című csodaszép dal és körjáték is, ami a virágárus kislány és kérőjének dala és versenyfutása.
 7. Márton-napi műsor. A sok helyen még élő Márton-napi néphagyományok fölelevenítésével történő keretjáték és a végén össznépi vigadalom.
 8. Táncház. Lehetséges egyórás, játékos táncházat tartani, a gyerekek bírják… – bemelegítés, ritmusgyakorlatok, daltanulás, körláncban tánclépéstanulás, táncos játékok, páros csárdás, kígyózó táncok, össznépi vigasság
 9. Mikulás-nap. Ez közösen is megrendezhető a meghívott mikulással.
 10. Lucázás és adventi éneklés – Luca-nap (Dec. 13. )
 11. Betlehemezés és adventi éneklés – Betlehemes játék
 12. Regölés – Regős játék
 13. Adventi műsor: lucázás, betlehemezés, regölés
 14. Karácsonyi műsor
 15. Háromkirály-járás: a háromkirályok ünnepe (Vízkereszt, január 6.)
 16. "Száncsengő" — Vadetetés az erdőben — vidám téli műsor. Januárra, februárra ajánlva. Kilovagolunk és lovasszánazunk az erdőbe, igazi állatvédőkként viszünk eleséget a kis állatoknak a vadetetőbe és a madáretetőkbe, hogy legyen nekik is karácsonyuk.
 17. Balázsolás — Balázs-áldás, Balázs-járás (Február 3. — Balázs napja és a torokfájástól megmentő Szent Balázs doktorunk napja)
 18. Farsangi műsor. Egyeztetve az óvónőkkel: ha kell, igazodunk az álarcosbálhoz, vagy eljátsszuk az állatok farsangját, megjelenítve az ő mozgásukat. Óvodazenekart alakítunk, majd nagy táncvigasságot csapunk. Néptáncház élő zenére.
 19. Télbúcsúztató — tavaszköszöntő. Nyisd ki Isten kis kapudat! (Naphívogató, napcsalogató varázsdal), stb.
 20. Március 15. Nemzeti ünnepi műsor. A 48-as forradalom és szabadságharc megidézése keretjátékban. Megelevenítjük Petőfi és Kossuth korát, sok mozgással, lélekemelő módon.
 21. A víz Világnapja (március 22.)
 22. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja (március 25.)
 23. Húsvéti műsor. Dramatizált játék népünk hagyományai szerint. A lányok és a fiúk fölkészülése az életre.
 24. A Föld napja (április 22.) – a csodálatos Természet. Környezet- és életvédő kirándulást játszunk el.
 25. Szent György-nap (április 24.)
 26. Majális (május 1.) – A májusfaállítás.
 27. Madarak és fák napja: természetvédő, állatokat megidéző játékos zenés műsor táncházzal.
 28. Pünkösd: bájos pünkösdi játékokkal, királylányválasztással, gyönyörű dalokkal, táncházzal.
 29. Ünnepi műsorok (Nőnap, Anyák napja, Gyermeknap, Évzáró – ballagás: búcsúztató és nyárköszöntés).
 30. Gyermeknap: vidám, mókás dalok, játékok és táncház: páros csárdás tánc, legényes, kígyózó táncok és össznépi örömtánc
 31. Pedagógusnap ("Rejtelmek ha zengenek...") — Felnőttműsor: a kisdedóvók köszöntése. Óvónők, óvóbácsik, dajkák, oktatók, tanárok számára ajánlott zenés köszöntő műsor: népdalok, sikerdalok, énekelt versek (Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Nagy László, Weöres Sándor, stb.) alapján. Meg is énekeltetjük az ünnepelteket. Egy kis táncos bemutató után meg is táncoltathatjuk az óvónéniket.
 32. Nyárköszöntő — mókás, táncos műsor: "Irány a Balaton!". Sátoros táborozás a vízparton. Drámapedagógiai, közösségteremtő, mozgásra serkentő, sportra, edzésre nevelő "vizes" keretjáték, melyben most nem lovagolunk, hanem megtanulunk kerékpárral közlekedni, lekerekezünk a Balcsira, ott megtanuljuk, hogyan kell sátort verni, és velem, mint úszásoktatóval kezdődik az úszólecke. Vízi játékokat játszunk és vízipisztolyozunk is. A balatoni halacskáknak s madaraknak adunk enni, vízibiciklizünk, csónakban, kajakban, kenuban egyszerre evezünk, és még hajóra is szállunk. Megtanulunk mentőcsónakkal kimenteni bajbajutottakat. Tehát vízparti nyaralást elevenítünk meg, és tavakhoz, folyókhoz kapcsolódó dalokat énekelünk. Persze ez a játék is táncvigassággal zárul – vízparti táncpartival – de nem ugri-bugri, lötyögős tánccal, hanem magyar páros tánccal, csárdással (a gyerekeknek ez óriási élmény mindig), a végén pedig kígyózó táncokkal, "vízparti felvonulással".
 33. Zenés történelmi barangolás a magyar régmúltban (Honfoglalás – honegyesítés, korabeli hun-magyar mondák, szent királyaink és királylányok, az igazságos Mátyás király, törökvilág Magyarországon, harcok a török félhold és az osztrák kétfejű sas ellen, a hős kurucok és a 48-as honvédek harcai.
 34. Népszerű gyermekdalok neves hazai előadók műsoraiból (Halász Judit, Vitai Ildikó, Sebő Ferenc, a 100 Folk Celsius együttes és mások dalai ). Weöres Sándor és más magyar költők versei alapján.
 35. Kalandozás a hangszerek birodalmában. Közösen dalolunk, s közben a gyerekek is megszólaltathatják a hangszereket. Gitár, citera, orgona, szintetizátor, hegedű, furulya, nádsíp, körtemuzsika, vizicsibesíp, cserépkürt, xilofon, dobok, ütőhangszerek. "És most következik a mi ovis zenekarunk..." (A gyermekek is részt vesznek a muzsikálásban ütőhangszerekkel. Ritmustanítás: taps, ütőfa, dob, csörgő, lábdobogás, tánclépések)
 36. "Perdüljünk táncra!" Gyermektáncház. Közös dalolással kísért néptánctanítás, bál és nagy vigadalom.

Az oldal tetejére