Műsorok:

Háromkirály-járás:
a háromkirályok ünnepe
(Vízkereszt, január 6.)

Háromkirály-járás: a háromkirályok ünnepe (Vízkereszt, január 6.)

Ebben a zenés játékban ötvözzük a betlehemezés, a regölés és a háromkirály-járás szokásait, ugyanis összefüggenek szervesen. A karácsonyi ünnep, amely a több mint háromhetes (változó időtartamú) adventet követően jön el, valójában két hétig tartó ünnep, január 6-áig, a Vízkeresztig tart, amely a Háromkirályok ünnepe is. A Napkeleti bölcsek megjelennek Mária és a kis Jézus előtt hódolva, ajándékokkal köszöntve a megjövendölt kisdedet, az eljövendő Megváltót. Déli keresztény országokban szokás a Háromkirályok ünnepén tartani a legnagyobb ajándékozást, míg szenteste csak a kicsik kapnak ajándékokat.

A gyerekekkel ez alkalommal énekléssel, zenéléssel és színjátszással megelevenítjük a szent történetet: ez alkalommal nem a pásztorjáték kerül előtérbe, hanem a királyok érkezése. A betlehemes játékokban gyakran szerepelnek a királyok: ezt domborítjuk most ki, és csak kisebb részben szerepeltetjük a pásztorokat és az angyalokat. A játékhoz fölhasználnk jelmezeket s díszletet is, előkészülhetünk az óvónénikkel.

A regölés karácsony után volt szokás, ez újévi jókívánság is volt, így év elején Vízkereszt táján is időszerű: beleszőjük tehát a regősök szereplését is a játékba, akik kívánnak a kisded Jézusnak és édesanyjának égi áldást.

A közös éneklést, zenélést és színjátszást követően táncolunk is örömünkben, főként az egyik regős dalra: közös örömtánc lábemelésekkel, szökdelésekkel.

A táncunk a következő táncsorra épül, rövidítve, egyszerűsítve:

2011.12.18 Alap Regölés - Alap Mezőföld Népi együttes (kisiskolások)

A Háromkirály-járás-játékhoz fölhasználjuk két korábban közölt műsorunk anyagát is
(lásd: www.aldasegyuttes.hu/ovi)

A játékban szerepelnek két regős dal mellett adventi s karácsonyi dalok, a Háromkirályokról szólóak előtérbe kerülnek.


Az oldal tetejére